Kapselgarderoben

Nu när jag är ute efter att klä mig snyggt men samtidigt hållbart tänkte jag att jag skulle testa på det här med kapselgarderob. Men vad är en kapselgarderob egentligen?

En kapselgarderob innehåller en begränsad mängd plagg, vilket var något som för mig kändes som en jättestor begränsning första gång jag hörde det här begreppet. TRÅKIGT, var det första jag tänkte! Det som är så bra med att ha färre plagg är att de är mer genomtänkta val och att många av dem passar bra att matcha tillsammans med de andra plaggen. På så vis blir garderoben ändå mångsidig och anpassningsbar.

För att få till det behöver garderoben bestå av många basplagg. Det kallas för kapselgarderob för att den innehåller allt man behöver. Vissa byter ut garderoben varje säsong och har olika kapslar. Jag tänker att man kan behålla basen och ta fram/undan vissa plagg beroende på säsong. Ingen behöver shorts på vintern till exempel!

Innan man köper kläder till sin kapselgarderob ska man fundera över vad det är man behöver för kläder, hur ens dagar ser ut. Jag jobbar kontorstider och vill ha någorlunda stilrena kläder på jobbet men vill inte se likadan ut varje dag. På fritiden tycker jag om att umgås med vänner och det händer ofta att vi ses hemma hos varandra eller går ut på helgen eller så. Brukar ofta byta kläder till något mer bekvämt än det jag haft på jobbet när jag kommer hem. Skulle vara bra att kunna kombinera snyggt och skönt! Innan hade jag väldigt mycket ”festkläder”, sådant som oftast bara användes någon enstaka gång och sedan snällt fick hänga i garderoben… nästan alla de är dock sålda på Tradera nu, och då var det ju faktiskt en fördel att de var så gott som i nyskick!

Kläder på galgar

Har läst att en kapselgarderob innehåller upp till 50 plagg så där sätter jag min gräns! Vill hålla mig under det när jag bygger min ”grundkapsel” så att det finns lite utrymme kvar att addera säsongsplagg.

Så vad behöver jag? Det jag kommit fram till hittills är ”basen” jag ska börja med som ska bestå av 3-4 par svarta byxor varav 2 ska gå att ha på jobbet. Gärna några mjuka men lite stiligare varianter. Ett par svarta stretchjeans med hög midja, sedan kanske ett par jeansfärgade jeans också. 2 skjortor/blusar som ska funka för sig själv men också under kavaj/kofta som jag också behöver 2 av tänker jag mig. 3 baslinnen i neutrala färger, tänker mig svart, grått och vitt. Några vanliga tröjor som går att ha utanpå linnena eller ensamma om det är varmare, tänker mig ganska lös passform och både enfärgade och mönstrade, kanske 4-5 stycken. 2 klänningar som ska fungera både på kontoret eller vid festligare tillfällen, 2 par strumpbyxor, ett par tunnare och ett par tjockare. Så hur många plagg är jag uppe i nu… 18-20 plagg bara! Men det ska som sagt byggas på allt eftersom! Det här ska ju också vara själva stommen kan man säga!

Inlägg skapade 5

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen